fredag den 2. september 2011

Grov spaghetti med kødsovs a la Cecilie


Alle familier har vist deres egen opskrift på spaghetti med kødsovs. Det her er min - inspireret af den vi fik serveret som børn. Jeg kan godt lide den med mange grøntsager og grovpasta. Den grove pasta er kommet til senere, men det meste andet er som jeg husker den.
  • En pakke hakket oksekød
  • En dåse hakkede tomater
  • En peberfrugt
  • To stænger bladselleri
  • To gulerødder
  • To friske tomater
  • Et fed hvidløg
  • Olivenolie
  • Krydderier, fx basilikum, chili og oregano
Varm olien på bunden af en gryde og svits hakket hvidløg sammen med krydderierne i olien. Jeg spiser ikke almindelige løg (de knaser så insekt-agtigt), men ellers skulle de også i nu. Når hvidløget begynder at blive brunt, tilsættes det hakkede kød. Dette svitses til det ikke længere er rødt. Herefter hældes de hakkede tomater i, og derefter hakkede grøntsager. En god regel er, at de hårdeste grøntsager (som gulerødder og selleri) skal først i, mens de blødeste grøntsager skal sidst i, så de ikke mister deres substans. Det samme gælder, hvis man bruger friske krydderurter - jo tidligere man putter dem i sovsen, jo mere udkogt og smagløse bliver de.

Sovsen simrer herefter så lang tid som overhovedet muligt. Undervejs kan der tilsættes lidt vand, hvis sovsen bliver for fast. Men det kommer an på, hvad man kan lide. Smages til med salt og peber.

Sovsen kan selvfølgelig tilføjes flere spændende ingredienser, som fx bacon, tomatpure, majs, andre grøntsager osv. Men husk at smage til - majs, gulerødder og tomater er fx meget søde, så tilsæt lidt ekstra chili, hvis det tager overhånd. Bacon skal ikke i for tidligt, hvis man lader sovsen simre i lang tid. Almindelig bacon fra supermarkedet mister nemlig smagen ret hurtigt. Ellers må man til slagteren og få fat i noget ordentligt! En gang i 90'erne puttede min mor også cocktailpølser i sovsen - det giver det altså lige et twist af kitch!

Serveres med grovpasta - og drysses gerne med parmesan (hvis man altså ikke er blevet panisk angst for parmesan, siden man kom til at spise noget muggent for et par måneder siden...)

Det var det. Jeg håber ikke det blev for uappetitligt med mine kommentarer, men jeg har hørt, at de personlige madblogs er de bedste ;)

Hvordan er din families kødsovs?

3 kommentarer:

Xenia sagde ...

Min families kødsovs er... ikke-eksisterende ;) Eller det vil sige, min mor og bror får formentligt kødsovs en gang imellem, men jeg spiser jo selv ikke oksekød, så jeg har ikke fået kødsovs i efterhånden fem år eller deromkring :D

Xenia sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Cecilie L. sagde ...

Det er pudsigt at tænke på.. jeg spiser det helt vildt tit :)