torsdag den 9. maj 2013

Hvad Vera har lært mig om babyer, 0 - 3 måneder

På lørdag fylder Vera tre måneder, så jeg tænkte det måske var på tide at dele lidt ud af mine erfaringer. Selvom alle babyer er forskellige synes jeg stadig selv det er rart at høre gode råd fra andre forældre. Man kan jo bare sortere ud og bruge det, man kan. Her er en blandet landhandel af gode råd og historier om Vera, skrevet fra en helt personlig vinkel.

1. Der er mange fantastiske ting ved at have en nyfødt baby, men det er også rigtig hårdt. Man kender jo ikke sin baby særlig godt endnu, så man ved ikke hvorfor den græder. For det meste er den dog bare rigtig sulten. Men jeg kan glæde jer med at fortælle, at jeg nu i meget højere grad kan regne ud, hvad Vera prøver at fortælle mig. Der er fx forskellige typer gråd for sult (insisterende og intens, men jeg når tit at give mad inden hun når der til. Jeg giver cirka mad hver tredje time om dagen og næsten ikke om natten, hvor Vera bare sover for det meste. Det gør alle babyer jo ikke, men jeg læste, at halvdelen af alle babyer på tre måneder sover igennem om natten. Man hører bare mere om dem, der ikke gør.), træthed (klynkende), irritation ("ih! Ih! Ih!"), og så er der stadig nogle typer, jeg ikke ved hvad betyder. Det kommer nok.

2. Vera hader at få trukket ting over hovedet. Hun er blevet bedre til det nu, så længe det ikke handler om stramme trøjer, men de første par måneder brugte vi stort set kun slå om-bodyer og natdragter. Det havde jeg ikke tænkt på før hun blev født.

3. Dragter med fødder i og bodyer bliver hurtigt for små. Bukser og trøjer kan bruges længere tid. Man skal dog helst give dem bodyer og dragter på, så de ikke får bar mave hele tiden, når de løftes op. Vera har mest brugt bodyer og bukser + strømper. Jeg synes det er det nemmeste, og så holder det også godt fast på bleen. Nu hvor hun tit sidder i sin babysele, har hun oftere strømpebukser på, fordi fødderne stikker ud forneden og hun taber sine strømper. Og så en lille bøllehat mod sol og blæst :)

4. Det var som tidligere nævnt ret smertefuldt for mig at amme de første fem-seks uger. Nu hvor jeg tænker over det, virker det helt absurd at skrive, men jeg er SÅ glad for, at jeg kæmpede mig igennem. Nu er det smertefrit, og jeg kan virkelig godt lide det. Og så er det meget nemmere end at varme flasker ved hvert måltid. Tøv ikke med at gå til læge og sundhedsplejersken, hvis du har svært med amningen. Der er masser af hjælp at hente. (Og så skal det selvfølgelig tilføjes, at "en god mor ikke sidder i brysterne" - der er opfostret masser af sunde, glade børn på flaske.)

5. Vera er ret god til at sove indtil videre (7-9-13 osv.!), så jeg ved ikke hvordan man får de svære børn til at sove. Men vi har da nogle forskellige ting, vi gør for at sikre, at hun får sin søvn. Det mest effektive tip, jeg har fået er at kigge efter træthedssignaler. Hos Vera er det gab, gniden i øjnene og generel irritation over små ting. Hvis vi lægger hende med det samme (jeg springer altid op, så der går højst et par minutter fra gabet til hun ligger under dynen), falder hun ret hurtigt i søvn. Hun får sutten til at sove med, og når hun lægger hånden over ansigtet og holder på sutten, ved jeg at hun er ved at falde i søvn. Når hun vågner fordi sutten falder ud, giver jeg sutten igen og forstyrrer hende ellers ikke. Jeg bliver ved indtil hun nægter at sove mere. Udover det, tror jeg hun sover godt, fordi hun spiser så meget ad gangen, så hun er vist sjældent meget sulten. Men jeg ved det jo ikke, måske er vi bare heldige med hende.

6. Man skal vaske grundigt inde i babyens folder (deller) på halsen og lårene, ellers kan den få svamp og udslæt. Man kan nemmere komme til på halsen, hvis babyen ligger på maven og løfter hovedet. Hvis skaden er sket, smør med Inotyol-salve fra apoteket.

7. Babyer må gerne ligge lidt alene (selvfølgelig under opsyn) og lege/kigge for sig selv uden underholdning. Rart for både forældre og baby :)

8. Giv din baby et legetæppe med noget, det hænger over den til at kigge på og daske til. Så er den underholdt i lang tid. Et spejl er også godt, Vera er meget gode venner med babyen i spejlet.

Det kunne være sjovt, hvis I i kommentarfeltet skrev jeres bedste råd (fra forældre) eller spørgsmål (fra kommende forældre).

Ingen kommentarer: